Zakynthos

Biserici și mănăstiri din Zakynthos

Biserici și mănăstiri din Zakynthos? De la capele simple, la biserici glorioase și mănăstiri impunătoare, Zakynthos este un exemplu perfect al arhitecturii eclesiastice cu influențe puternice din civilizațiile venețiene, franceze și britanice. Cu toate acestea, forma finală a arhitecturii insulei a fost stabilită după cutremurul devastator din 1953, când majoritatea clădirilor au fost reconstruite. Iată care sunt cele mai frumoase biserici și mănăstiri din Zakynthos.

Biserici și mănăstiri din Zakynthos – Biserica Sf. Dionisie

O clădire care se remarca printre cele mai renumite biserici și mănăstiri din Zakynthos. Această biserică, cea mai mare din orașul Zakynthos, este dedicată protectorului insulei. Ea se află de-a lungul coastei din Zakynthos, a fost construită în 1948 și a rezistat cutremurului în 1953. Acum, clopotnița sa foarte înaltă se remarcă printre clădirile diferite și poate fi ușor recunoscută încă de la intrarea în port. Chiar dacă nu are caracteristici exterioare deosebite, intrarea te va impresiona cu multitudinea de fresce, suporturi de lampă și culori. Printre artiștii care au contribuit la măreția acestei biserici se numără pictorul Doxaras și Bafas, care au gravat relicvaria de argint, unde sunt rămășițele Sfântului Dionisie. Turnul clopotniță este înconjurat de multe becuri și, în timpul nopții, creează o priveliște de-a dreptul impresionantă.

Biserica Sfântul Nicolae

Această biserică se afă în piața Solomos și este singura clădire în stil venețian care a supraviețuit cutremurului în 1953. Ea a fost restaurată păstrându-i-se caracteristicile inițiale. Biserica fusese inițial construită pe o insulă legată de continent de un pod, însă apa a scăzut, iar insula s-a unit cu orașul. Datând din secolul al XVII-lea, aceasta este cea mai veche clădire din piața Solomos, construită în stil renascentist, cu excepția clopotniței cu detalii bizantine. În interior se află ornamentele liturgice ale Sfântului Dionisie, protectorul insulei.

Biserica Sfântul Markos

Biserica Sf. Markos este foarte mică, dar este singura biserică catolică a insulei Zakynthos. Alături de Muzeele Solomos și Kalvos, aceasta este o clădire unică, construită în același stil. În timpul verii, în fiecare weekend, aici are loc o sarbatoare, cu slujbă în limba engleză.

Biserica Sfântul Nicolae Kiliomenou

Biserica Sfântul Nicolae Kiliomenou este ușor de zărit. Imediat ce ajungi la Kiliomeno, măreția clopotniței și dimensiunea uriașă a bisericii îți vor sări în ochi. Biserica și clopotnița sunt separate de o stradă și arată ca două clădiri diferite, chiar și în privința aspectului exterior. Turnul cu clopot, are patru etaje si o bază pătrată. Priveliștile de la al trilea și al patrulea etaj sunt de-a dreptul impresionante, ultimul avand baza hexagonală și numeroase ornamente în relief.

Biserica Sfântul Mavra

Biserica Sfântul Mavra se află în centrul orașului Macherado si este destul de ciudată, atât în interior, cât și în exterior. Pe lângă numeroasele fresce, există o icoană ce reprezintă sfântul căruia i-a fost dedicat biserica. Conform legendei, icoana datează din secolul al III-lea î.Hr. și vine din Egipt, unde Sfântul Mavra a trăit și a suferit un martiriu.

Biserica Virgin Keriotissa

În micul sat de munte Kerì, în sudul insulei Zakynthos, există o biserică foarte mare, înconjurată de un parc. Biserica Virgin Keriotissa este ușor de găsit, deoarece sunetul clopotniței uriașe se aude în tot orașul și subliniază trecerea orelor… într-un sat în care timpul pare să se fi oprit acum un secol.

Biserica pe mare

În această insulă unde religia este extrem de importantă, găsești biserici la aproape tot pasul. Chiar și pe mare … Odată ajuns în Agios Nikolaos, pe plaja din partea de sud a insulei (atenție, este un alt oraș cu același nume în partea de nord), în stânga vei observa o țesătură de pământ pe care stă o mică biserică albă. Biserica nu are nume și nici nu s-au găsit alte informații despre ea. Nu poți intra, însă este deschisă pentru nunți. Fă-ți programare cu câteva luni înainte.

Biserica Sf. Elipsos

De-a lungul drumului de la Zakynthos până la Kalamaki, printre măslinii din stânga, se zărește o mică biserică care pare să urce dealul. Turnul cu clopot alb – albastru, cu două clopote mici și o cruce pe partea de sus, este ceea ce a rămas din biserica originală. Biserica arată ca un întreg cu stânca pe care stă așezată, iar tocmai asta o face unică și des vizitată.

Mănăstirea Virgin Skopiotissa

În vârful muntelui Skopos, în partea din spate a orașului Argasi, se află o mică mănăstire construită în cinstea Sfintei Mame din secolul al XV-lea. Mănăstirea Virgin Skopiotissa este înconjurată de natură și oferă priveliști spre întreaga insulă. Un peisaj de neuitat pe care venețienii l-au apreciat și căreia i-au dat numele de Belvedere. Mănăstirea Virgin Skopiotissa a fost construită pe ruinele vechiului templu al lui Artemis, în stil bizantin. Ălanta încrucișată și interioarele bogate în fresce îi dau suflu și personalitate acestei mănăstiri. Singura problemă este drumul de acces, neindicat pentru cei care nu au mai pornit în drumeții cu trasee dificile. Ultima parte nu este asfaltată deloc.

Mănăstirea Spiliotissa

În nordul insulei, într-un mic sat din interiorul Ortoniei, poți vizita Mănăstirea Sfintei Mame din peșteră (Spiliotissa), construită în secolul al XVI-lea. Aceasta mănăstire este înconjurată de verdeață, iar peisajul este bogat în vegetație. La ora actuală, ea poate fi admirată doar din exterior.

Mănăstirea Yperagathou

Pentru a ajunge la Mănăstirea Yperagathou, trebuie să treci de orașul Kiliomeno și să mergi pe partea dreaptă. Drumul este lung, dar frumos, cu câmpuri înflorite pe ambele părți. Yperagathou este o mică mănăstire fondată în secolul al XVII-lea și dedicată Sfintei Mame. Nu sunt multe rămășițe ale splendorii trecutului, dar senzația de pace existentă aici este copleșitoare.

Mănăstirea Sfântul Gheorghe Krimnon

Una dintre micile biserici și mănăstiri din Zakynthos, mai puțin cunoscute. În orașul Anafonitria, pe lângă Mănăstirea Sfintei Mame, se află și Mănăstirea Sfântului Gheorghe Krimnon, construită pe un promontoriu cu vedere la mare. Intrând în curtea mănăstirii, poți admira casele localnicilor, rezidenți ai mănăstirii, iar pe dreapta, o biserică mică. Nu știm când a fost construită mănăstirea, dar istoria arată că ea a fost distrusă de pirați în 1553 și apoi reconstruită în stil venețian. Turnul circular a fost construit pentru a apăra mănăstirea de atacuri.

Mânăstirea Virgin Anafonitria

Înconjurată de verdeață, Mânăstirea Virgin Anafonitria este o atracție pentru mulți turiști. Turnul medieval al secolului XV, pe care îl poți admira direct de la intrare, este foarte interesant. Turnul are în partea de sus patru arce și o cruce. El este folosit drept clopotniță. În interiorul bisericii există o icoană a Fecioarei datată din secolul al XV-lea. O icoană de mare valoare, ce provine din Costatinopolis. De asemenea, există și multe fresce pe pereți. Mânăstirea Virgin Anafonitria este locul în care Sfântul Dionisie s-a refugiat și a trăit ca un călugăr.

Mănăstirea Eleftheotria

De îndată ce părăsești Macherado, îndreptând-te spre nord, ajungi rapid la mănăstirea Sfintei Mamă a Liberatorului (Eleftheotria). Din exterior, ea seamănă mai mult cu un castel. Iar asta datorită cantoanelor turnurilor foarte caracteristice – cu ferestre arcuite și realizate în nuanțe de alb și roșu. Din interiorul mănăstirii, priveliștea te duce spre câmpia din Zakynthos, care te va fermeca cu vegetația sa bogată. Astăzi Mănăstirea Eleftheotria este o mănăstire căreia îi poți vizita și interiorul.

Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul

Această mănăstire post bizantină, situată pe munte, la nord de Alykes, a fost folosită în trecut ca zonă de odihnă pentru pelerini. Mănăstirea găzduiește cpodopere de o mare valoare, printre care icoanele semnate de Poulakis și Bafas, precum și chipuri prețioase din lemn. Complexul include o mănăstire simplă, o clădire cu două etaje și un turn cu bază circulară, construit în trecut, ca apărare. Este una dintre cele mai cunoscute Biserici și mănăstiri din Zakynthos.

Testimoniale

  • M-am intors de curind dintr-un sejur dublu din insula ZAKYNTHOS hotel Andreolas. Hotelul f.curat,se face curatenie zilnic,mic dejun acelasi in fiecare dimineata,dar poti sa maninci cit vrei ,insa cafeaua nu se poate bea,la fel si sucul niste apa colorata

    Viorica
  • Am fost anul asta in Zakynthos si e mirific. La greci nu merita sa mergi la ultra all inclusiv. Hotelul Chryssi Akti unde am stat noi are aer conditionat desi e de 2 stele. Piscina si barul sunt la 10 m de hotel. Pe plaja de la Navaggio se sta o ora dar e de ajuns ca vb aia e turul insulei. Sunt plaje gen Banana Beach unde ai tot confortul din lume. Mancare in luna august ajunge cca 30 euro 2 persoane/cina cu tot ce vrei. Asa ca oricand Grecia decat litoralul nostru. Nu mergeti daca visati nave cosmice si beti apa Evian…in rest de la apa marii si pana la persoanele pe care le intalnesti merita din plin

    Bodo

Rezerva acum!

Verifica disponibilitatea

Inline
Inline